Alcoholverslaving

Alcohol is een legale drug. In veel situaties is het drinken van alcohol normaal. Verslaafd aan alcohol ben je niet van de ene op de andere dag.

Er zijn veel vormen van alcoholverslaving /-afhankelijkheid. Sommige mensen hebben dagelijks hun dosis alcohol nodig, anderen drinken alleen in het weekend, of incidenteel, maar dan stevig.

De een drinkt alcohol om zijn problemen te vergeten, de ander drinkt uit gewoonte. Het kan lang duren voor je beseft dat je afhankelijk bent van alcohol of dreigt te worden. Juist omdat iedereen in je omgeving drinkt bijvoorbeeld, of omdat je de opvatting hebt dat je makkelijk kunt stoppen.

Alcoholverslaving herkennen

Vaak moet er iets gebeuren om je tot het inzicht te brengen dat je last hebt van een afhankelijkheid van, of verslaving aan alcohol:

  • relatieproblemen: je partner heeft moeite met de gevolgen van je alcoholgebruik
  • je krijgt gezondheidsproblemen
  • je herinnert je niet alles meer van de vorige avond
  • problemen in de werksituatie: je leidinggevende zegt dat je naar alcohol ruikt
  • je wordt aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol

Je kunt jouw alcoholgebruik testen op www.drinktest.nl

Behandeling van alcoholverslaving

Veel mensen zijn in staat zelf hun alcoholgebruik terug te brengen of te stoppen. Voor anderen is het helpend om te gaan praten met een deskundige op dit gebied. Zo krijg je informatie over hoe een alcoholverslaving werkt en wat je kunt doen om de verslaving te doorbreken. Tijdens de behandeling van een alcoholverslaving krijg je inzicht in het verband tussen je gebruik en de samenhangende problematiek.

Neem contact op voor meer informatie of een intakegesprek